Een goede vraagspecificatie, met daarbinnen een heldere en complete beschrijving van de vastgoedkwaliteit, is essentieel. Bij Resultaatgericht Samenwerken wordt op een andere wijze (functioneel specificeren) uitgevraagd dan bij traditionele projecten. Opdrachtgevers schrijven de vereiste kwaliteit (resultaat) voor in functionele termen en niet de maatregelen om de gewenste kwaliteit te bereiken. Opdrachtnemers presenteren maatregelen in verschillende scenario’s om die kwaliteit te bereiken. Functioneel specificeren vereist dat die kwaliteit meetbaar en bespreekbaar is en zoveel mogelijk gestandaardiseerd wordt uitgewisseld. Kwaliteit in Balans ondersteunt de functionele vraagspecificatie, het formuleren van kwaliteitsuitgangspunten, de vertaalslag naar prestatie-eisen, de projectopname, de keuze voor het best passende scenario en de aanvangs- en eindkeuring.
Het normenboek Kwaliteit in Balans 2022 vervangt het oude normenboek uit 2016 en sluit aan op de in april 2021 geheel vernieuwde Leidraad Resultaatgericht Samenwerken. In deze 2e druk zijn enkele wijzigingen en correcties doorgevoerd. Pagina 11 van de 2e druk bevat een overzicht van de doorgevoerde wijzigingen.
Kwaliteit in Balans 2022 bevat circa 100 normen met ruim 220 subnormen, verdeeld over 7 kwaliteitsthema’s: veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid, gebruikskwaliteit, duurzaamheid, toekomstwaarde en wonen.